maandag 14 februari 2011

In de tier stuwen, Vertier


Tier, Vertier

Oorspronkelijk de ruimte die overblijft wanneer men ronde voorwerpen strak tegen elkaar plaatst.
Een term uit de scheepvaart.
Tegenwoordig gelieerd aan Vertier omdat de rondingen eener vrouwenlichaam zo onlosmakelijk verbonden zijn met plezier, en dus: vertier. Zie ook; Cleavage
In de tier stuwen is bijvoorbeeld het stouwen van lading tussen, ronde, vaten in het ruim van een schip, maar tegenwoordig meer het overmatig aandacht geven aan vrouwspersonen in de kroeg, teneinde later op de avond haar rondingen te mogen bezoeken.

woensdag 9 februari 2011

Careful! Kervel!


Het alleraardigst, maar ook zeer teer plantje kervel (Anthriscus cerefolium) is weer zo'n culinair ethymologische oorzaak van het Engelsche woord Careful.
De exemplarische fragiliteit van het jonge plantje deed en doet de chefkok altijd weer aankondigen dat ergens in de keuken kervel gebruikt wordt en iedereen dus met de grootste voorzichtigheid dient te bewegen. De uitroep 'Kervel' is hierdoor een eigen leven gaan leiden als waarschuwing.
In Belgiƫ roept men ook bijvoorbeeld bij hete soep; ' Kervel-soep' . In Engeland heeft men de spelling aangepast, maar de klank en de waarschuwende waarde zijn hetzelfde gebleven.

Houd er wel rekening mee dat de plant na een paar jaar erg groot wordt, de fijn vertakte en op varens lijkende bladeren zijn dan wel 1/2 meter groot.
Dus bij dit plantje altijd denken, Careful!!

maandag 17 januari 2011

Hooghartig - Laaghartig

Culinaire benaming ter duiding van de zout- c.q. zoetwaarde van een gerecht.
In vroeger tijden waren zout en suiker gelijkwaardige voedingsmiddelen, men wist nog niet dat suiker voedingswaarde heeft en zout daarentegen slechts een smaakmaker is. Om de twee, uiterlijk nagenoeg dezelfde, witte korrels in recepten toch uit elkaar te houden, noemde men zout Hooghartig en suiker Laaghartig.

Voorbeelden van hooghartige gerechten zijn:



Frikandel Totaal, ook wel "Jos Brinkie"












Chinese Loempia














Kleine saucijsenbroodjes

















of Friet














Voorbeelden van laaghartig zijn:

Moorkop


Kaneelkussentjes



Taart




Producten die zout noch zoet zijn heten daarom ook hartig, zoals brood, sigaretten, wijn en bier.






Voor een gezond voedselpatroon, zo weet men al eeuwen, dient men van alle producten voldoende binnen te krijgen, hooghartig, laaghartig en hartig. Ook is regelmaat van belang, waarbij men kan denken aan verdeeld over de dag van alle producten iets, en op vaste tijden ook nog een beetje van alles.
Combineren van hartig en hooghartig scheelt een hoop tijd en kan heerlijk zijn. Denk hierbij aan bier en sigaretten in combinatie met frikandel, patat en loempia.